måndag 15 september 2014

En historia i tiden

Det finns berättelser- och så finns det berättelser.
Och berättelsen om Therese Andreas Bruce tillhör definitivt den senare kategorin.
Jag citeraren artikel i Svenska Dagbladet 3 november 2013.

"År 1824 övertalar den 16-åriga Therese Bruce (1808–1885) sin far att få genomgå en undersökning om könstillhörighet. ”Om jag ej får gå med Byxsor kan jag inte lefva”, förklarar Therese, och får sedan det intyg som behövs för att byta kön. Fadern ger sin nyblivne son namnet Andreas och tar hand om det juridiska. Nästa söndag sitter Andreas på männens sida i kyrkan, och resten av sitt liv lever han som man.
Ordet transsexuell fanns inte på 1800-talet. Men ordet hermafrodit fanns, och det var det en läkare klassificerade Andreas Bruce som. ”I hög grade Hermaphrodite eller tvåkönad”, men något mera man än kvinna. Bruce växte upp på Gotland, där omklädningen, som han själv kallar sin könskorrigering, blev omtalad under en tid men sedan glömdes bort. De memoarer som han skrev i 70-årsåldern har bevarats som ett handskrivet manuskript hos hans släkt. Först nu finns Bruces levnadsbeskrivning att läsa för allmänheten, genom släktens försorg och i en gedigen utgåva av litteraturvetaren Inger Littberger Caisou-Rousseau: Therese Andreas Bruce (Makadam förlag, 416 s).
Det är ett dokument som helt saknar motstycke. Inte för att det inte fanns fler personer som växlade kön under samma period – det gjorde det – men mycket få har skrivit ner sina egna livshistorier. Den forskning som finns har utgått från rättsprotokoll, skillingtryck och andra dokument. Det är berättelser om transpersoner, men mycket sällan av. Bruces levnadsbeskrivning är en realistisk och självupplevd redogörelse av hur det var att genomgå en könskorrigering på 1800-talet. Det är en historia som vi hittills bara har kunnat gissa oss till".

Vill du läsa mer kan du klicka här.

Det finns också en filmatisering av när Inger Littberger Caisou-Rousseau tillsammans med Hilbert Björkdahl (för övrigt släkt i rakt nedstigande led med Therese Andreas Bruce) skildrar hur livet blev sedan Therese började leva som man.
Ta er tiden att titta på filmen.Det är en makalös berättelse och synnerligen aktuell en dag som denna när tidens omständigheter fortfarande gör sitt bästa för att vi inte ska få vara dom vi är.

Här kan ni se filmen om Bruce.

Och slutligen; boken finns att köpa här.
För övrigt fantastiskt skriven av Inger Littberger Caisou-Rousseau.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar